Grote oefening Brandweer en EHBO

Gebouw Pigika in brand

25 leden van EHBO vereniging Twello-Duistervoorde hadden op dinsdag 1 oktober les in het gebouw Pigika van Scouting “De Vundelaar” aan de Kerklaan in Twello. Opeens was er veel rookontwikkeling, bleek er brand te zijn en moest een ieder zo snel als mogelijk het pand verlaten en buiten het gebouw verzamelen. Alle EHBO-tassen, dekens en zelf de AED werden meegenomen naar buiten. Zo j waren zij er gelukkig allemaal veilig uitgekomen.

De brandweer was gebeld en arriveerde na 5 minuten, het hele gebouw leek al in de hens te staan zoveel rookontwikkeling als er was. Waren er nog andere mensen binnen? Wat is er gebeurd? Is er explosiegevaar? Allemaal vragen die door hun hoofden speelden.

De brandweer verkende het gebouw en haalde nog 7 personen uit het pand. Zij hadden verschillende verwondingen, van ernstige brandwonden tot ingeademd rook- en vuurletsel, been- en hoofdletsel en een persoon was zelfs buiten bewustzijn. Hij werd gereanimeerd in de stromende regen.

De EHBO-leden werkten goed samen met de brandweer, er was een hoofdcoördinator van de EHBO opgestaan die het contact met de brandweer goed deed verlopen. Daarnaast twee coördinatoren die de gewonden verdeelden en zorgden voor de juiste hulpverlening en wie als eerste met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd diende te worden. Helaas heeft 1 persoon het in deze oefening niet gehaald, hij was te dicht bij de vuurhaard geweest, ook de reanimatie mocht niet meer baten. Vier andere personen werden afgevoerd naar het ziekenhuis, zij maken het inmiddels allemaal goed.

Gelukkig was het een oefening maar wel een hele realistische! Oorzaak brand: oude frituurpan die oververhit was geraakt, ontvlamde en met water was proberen te blussen. Aieee; zorg voor een blusdeken in de keuken of dek het met een grote deksel af.

Zowel brandweer als EHBO hebben er van geleerd. Communicatie is dé bepalende factor voor een juist, tijdig en adequaat handelen.

Ook geïnteresseerd in EHBO? Binnenkort start er weer een beginnerscursus. Als we genoeg aanmeldingen hebben, starten we in 2020 ook een nieuwe cursus eerste hulp bij ongevallen, met reanimeren, AED, kinderen en ouderen hulpverlening. Kijk op de website voor meer informatie. www.ehbo.nl